woensdag 4 februari 2009

VAKSTUDIE ILLUSTRATIE(KW3)
Het meest spannende van het modeltekenen vond ik, om dezelfde model meerdere keren te tekenen op hetzelfde tekenvel op zo'n manier geordend dat het logisch en kloppend lijkt. Het spelen met licht en donker is essentieel in een tekening en je bent niet per se afhankelijk van de letterlijke waarneming, je eigen inbreng kan soms veel belangrijker zijn. Ik heb vóór deze lessen er nooit zo bewust bij stil gestaan dat het model slechts een hulpmiddel is voor het tekenen in plaats van een streven om neer te zetten op het papier.

Een interessante afweging bij illustratie is in hoeverre moet ik het verhaal op mijn manier interpreteren. Het is een delicate afweging die gemaakt moeten worden in verband met de leesbaarheid van het beeld. Tegelijkertijd wil je ook een soort autonomie behouden en je anders opstellen dan de gemiddelde illustrator. Volgend kwartaal is het zaak wat letterlijker te worden voor de leesbaarheid.
Mr. en Mrs. Pugh zitten zo vast en kibbelen er zo op los, dat ze in mijn ogen heel oud moesten. Ik maakte de beelden steeds sferischer, tot hun ruimte een moeras werd en op dat punt maakte ik van hun, starre oude platanen. Hun huid wordt een grijze verweerde bast en ze zien er nog gevaarlijker uit dan ze als mensen kunnen zijn. Er ontstond een sprookjes atmosfeer waardoor het verhaal wel weer charmanter van karakter kan zijn.
Voorschetsen zal ik wat eenvoudiger en meer leesbaar moeten doen in het vervolg en meer in kaders getekend om al in een vroeg stadium met de eindcompositie bezig te zijn en met licht-donker verhouding in het beeld en ik zal ze systematischer op mijn papier moeten tekenen voor een duidelijke overzicht voor mezelf en anderen.

1 opmerking:

Ragg zei

:O Echt super mooi Ton!!!!! still your biggest fan^^